50 Oakwood | San Francisco, CA

Setting the Bar for New Construction in San Francisco

This project in San Francisco’s Mission Dolores neighborhood represents a collaboration between developers Tami and Howard Epstein and architect Stanley Saitowitz, with interior design and interior architecture by DZINE.┬áCompletely reconstructed from an existing house built in 1926, 50 Oakwood sets the bar for new construction in San Francisco. The rebuilt home features the finest in kitchen, bath and wardrobe design Italy has to offer, matched with elegant and contemporary staging that unifies and completes the whole design aesthetic.

Interior Architecture by Italian Design Brands Boffi and Porro

The home is a complete reconstruction of and addition to an existing house built in 1926. Originally set back from the street, a new fa├žade of white concrete with large punched openings was added to extend to the front property line. The house is expanded in the rear, with two new floors added. The contemporary design dramatically occupies the space, with over 700 sq. ft. of outdoor patio and balcony space in the back, reflecting an effort to bring the outside in. Recognizing the high potential value of their project, the developers were extremely selective in what they were specifying. The Boffi kitchens and bathrooms as well as the Porro wardrobes are a testament to this fact, as are the Travertine floors and seamless AV installation. The house has a very clean aesthetic. The XILA island kitchen by Boffi is designed to be a monolithic object, with Boffi HIDE cabinets completely concealing the appliances when not in use. The hardware and countertops are the same color as the cabinets, discretely blending into the facade.

On the ground floor is a garage with a one-bedroom au pair apartment, behind which a sunken patio expands to steps up to the rear yard. Within the ground floor entrance hallway, a central staircase provides access to the main house above. This core divides the plan into front rooms, which face the street, and garden rooms opening to the yard. A central light well matches the light well of the neighboring house and illuminates this center. The living room has a long floating fireplace that stretches from the light well to Oakwood in the front. The kitchen stretches from the light well to the rear, with a dining and sitting area opening to a terrace. Above is the master suite, again opening onto a terrace in the rear, with the other two bedrooms in the front of the house facing Oakwood. At the top, a single large room is completely open and framed by views of downtown on one side and the hills of Twin Peaks on the other with terraces on both sides extending the floor into the outside. Oakwood is a one-block street between 18th and 19th in the Mission Dolores, with the house in a quiet residential precinct tucked away from this new center of San Francisco urban life.